Our new Website and Mobility Management Training
Language:     en | de | fr | it | hu
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive
 
Tisztelt Olvasó!

Jelentősen átalakult az EPOMM honlapja. Sok egyéb újdonság mellett tréningekkel foglalkozó oldalakkal egészült ki, ahol egy tréning adatbázis és az EPOMM Minőségi címke. is helyet kapott. Az e-update mostani száma ezért - esetenként az új honlapot idézve - a mobilitás-szervezési tréningekkel foglalkozik. A megújításnak köszönhetően könnyebben hozzáférhetővé váltak az EPOMM különböző eszközei és szolgáltatásai, és reményeink szerint a navigáció is felhasználóbarát lett.

A mobilitás-szervezési gyakorlat elterjesztésében nélkülözhetetlen szerepe van a megfelelő nevelésnek és az oktatásnak. Európában bőséges a mobilitás-szervezési tréningek kínálata, a kínálatot azonban túl nehéz áttekinteni, emiatt pedig a sokféle tréning nehezen találja meg a célközönségét. Az EPOMM célja, hogy összehozza a keresletet és a kínálatot. Úgy gondoljuk, hogy a trénerek adatbázisa és a Minőségi címke segít az érdeklődőknek a színvonalas mobilitás-szervezési tréningek felkutatásában, és reméljük, hogy a tréningek szervezői hasznát veszik az adatbázisnak, az EPOMM nemzeti kapcsolattartói pedig meg tudják találni a tréningekhez a résztvevőket.

Fontos figyelmeztetés: Az ECOMM konferenciára az első jelentkezők április 24-ig kaphatnak díjkedvezményt. Regisztráljon most!

 

 

Szanvonalas képzést keres?

Az EPOMM a mobilitás-szervezési tréningek számára bevezette az EPOMM Minőségi címkét Ilyen címkét azok a tréningek kaphatnak, amelyek megfelelnek a címke minimum-követelményeinek. Az EPOMM honlapján elérhető azoknak a képzéseknek a listája, amelyek már elnyerték ezt a címkét. Az EPOMM-honlap információt nyújt minden ilyen képzés oktatóiról, tartalmáról, a célcsoportról és a már megtartott hasonló képzések értékelésének az eredményeiről. Az EPOMM célja, hogy közvetítsen a mobilitás-szervezési tréningek szervezői és a leendő résztvevők között, hogy segítsen megtalálni azt a képzést, amelyet Ön mindig is keresett.

A Minőségi címke az EPOMM tréning-adatbázishoz. kapcsolódik. Az adatbázis bárki számára hozzáférhető, de van egy elzárt része, amelyet csak az oktatók és a résztvevők használhatnak. Az EPOMM Minőségi címkét elnyert tréningek előnyt élveznek. Ha pályázni akar a címkére vagy hozzá akar férni az adatbázishoz, töltse ki a jelentkezési lapot. A címke követelményeiről további információt talál az EPOMM honlapján.
 

Európai szintű mobilitás-szervezési tréningek

 

TRANSPORT LEARNING továbbképzések

Az Intelligent Energy Europe program által támogatott TRANSPORT LEARNING projekt fenntartható közlekedési továbbképzéseket tart. Nyolc különböző mobilitás-szervezési témában kínál két napos tréningeket Bulgária, Görögország, Lengyelország, Magyarország, Olaszország, Portugála, Románia és Spanyolország önkormányzatai és fejlesztési ügynökségei számára. Mind a 64 képzést nemzetközi szakértők tartják az adott ország nemzeti nyelvére történő szinkrontolmácsolással. A tréningekről és a jelentkezési feltételekről tájékozódhat az EPOMM tréning-adatbázisában. A képzések 2012. májusban kezdődnek és 2013. áprilisig tartanak. Ha szeretne a képzésekről folyamatosan értesítést kapni, iratkozzon fel a TRANSPORT LEARNING Képzési Hírekre.
 

Bevándorlók képzése

A TOGETHER on the move (Együtt, mozgásban) című projekt bevándorlóknak szóló tanfolyamokat dolgoz ki a fenntartható közlekedésről. Az öt tréning-modul mindegyikéhez tananyagot és oktatási eszközöket készítenek. Az oktatásba bevonják a bevándorlókkal foglalkozó iskolákat és iskolarendszeren kívüli intézményeket, illetve a bevándorlók szervezeteit, és felkészítik őket a tanfolyamok megtartására. Az elkészült tréninganyagok felkerülnek majd az EPOMM honlapjára.
 

Minden, amit a SUMP-ról tudni kell

A fenntartható városi mobilitási terv (Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP) nem mobilitás-szervezési eszköz, de egy jó fenntartható városi mobilitási terv végrehajtásához szükség van a mobilitás-szervezési eszközökre. Az ELTISplus projekt 31 európai országban szervez szemléletformáló, figyelemfelhívó rendezvényeket a helyi véleményformálók, illetve technikai jellegű szemináriumokat és tapasztalatcseréket a helyi tervezők és kivitelezők számára. Az oktatásokat és a rendezvényeket nemzeti nyelven tartják. További információkért forduljon a Rupprecht Consult. Az anyagokat az EPOMM-honlap is közzé fogja tenni.
 

Projektek részeként szervezett képzések

Sok EU-s projekt keretében szerveznek képzéseket, de sajnos ezeket külön-külön, nem pedig együtt, közös platformon hirdetik. Az EPOMM felkutatott néhány olyan példát, amely jó hasznát veheti az EPOMM-portál tréningekkel foglalkozó oldalainak.
Vannak olyan fórumok, amelyek több tréningajánlatot is összegyűjtenek:

 

 

Virtuális tanulás

A digitális forradalom nemcsak a munkavégzés új, rugalmas formáit teszi lehetővé (lsd. az e-update ezzel a témával foglalkozó korábbi számát), hanem a távoktatás és távképzés számára is új, rugalmas megoldásokat tesz lehetővé.

Tanfolyamok a világhálón
Több egyetemnek is kínál internetes mobilitás-szervezési kurzusokat. A spanyolországi Universitat Oberta de Catalunya a városi tervezés irányításával foglalkozó online képzést szervez. Az egyesült királyságbeli Open Universitynek négy olyan online programja, van, amely a közlekedés-szervező szakemberek ismereteit kívánja bővíteni.

Webinar
A webinar egy internetes szeminárium, amely lehetővé teszi, hogy az oktató széles nemzetközi hallgatóságot érjen el anélkül, hogy a résztvevőknek utazniuk kellene. A résztvevők „élőben” látják és hallják az előadót, és saját mikrofonjukon vagy chat-elés formájában kérdéseket tehetnek fel neki. Az internetes szemináriumról készített felvétel bármely internetes portálon közzétehető, s ez lehetővé teszi, hogy a későbbiekben mások is megnézzék az anyagot (erről többet is megtudhat a How to organize and host a Webinar Hogyan szervezzünk webinart és hogyan legyünk webinar házigazdák című cikkből).

Az internetes szemináriumokat az EU által támogatott projektekben is kipróbálták, például

 

 

A tréning lehetőségek skálája Európában

Mobilitás-szervezéssel és fenntartható mobilitással foglalkozó képzéseket, tanfolyamokat és műhelyeket az intézmények széles skálája szervez, pl. egyetemek, közintézmények, szakosított tréning intézetek.

Egyes egyetemek egyetemi mesterképzéseket kínálnak ilyen témában (pl. az egyesült királyságbeli Loughborough University, a belgiumi Universiteit Hasselt, a hollandiai NHTV Breda és a spanyolországi Universidad Autónoma de Barcelona (ES), ...). Végzett szakemberek számára is indítanak egyetemi képzéseket, gyakran külső partnerek bevonásával, a közszféra vagy a vállalkozói szektor szervezeteivel együttműködve. A rotterdami Mobility Management Academy például rendszeresen tart nyolc napos mobilitás-szervezési mesterkurzusokat mobilitási és a közlekedéspolitikai témákról. Spanyolországban az általános mérnököket képző főiskolák (pl. a Caminos Madrid, Camins.cat) fenntartható városi mobilitási tervekkel foglalkozó kurzusain az önkormányzatok és az energiaügynökségek alkalmazottai is részt vehetnek.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium a klima:active mobil, nevű kezdeményezés keretei között környezetbarát mobilitási képzéseket szervez: környezettudatos gépjárművezetési tanfolyamokat gépjármű oktatók számára, elektromos kerékpár és elektromos kerékpár-szerelő tanfolyamokat, valamint ifjúsági mobilitási oktatókat képző tanfolyamokat (németül). 2008 óta körülbelül 20.000 hivatásos sofőr és 300.000 kezdő gépjárművezető vett részt környezettudatos autóvezetési tanfolyamon. 2011-ben végzett az első 20 európai ifjúsági mobilitási oktató, akik egy 5 napos tanfolyam keretében mobilitási ismereteket, oktatási és moderálási készségeket tanultak, hogy ráébreszthessék a fiatalok az fenntartható mobilitási alternatívákra.

A francia Közlekedési és Környezetvédelmi Minisztérium is kínál környezettudatos gépjárművezetői tanfolyamokat részben internetes formában, részben az oktatóknak szóló képzések formájában. 2010-ben 150 a környezettudatos vezetésre kiképzett gépjármű oktató részvételével kb. 2.000 köztisztviselő számára tartottak tanfolyamokat. Az elmúlt évben pedig az volt a cél, hogy a közszférában minden hivatásos járművezetőt továbbképezzenek. A Minisztérium létrehozta a l'Institut de Formation de l'Environnement, nevű képzési központot, amelyik a CERTU-vel együttműködve mobilitási tervekkel foglalkozó képzéseket kínál. 2012-ben a mobilitási tervek hálózatára épülő PRO'MOBILITÉ, nevű program keretében az Ile-de-France régió egy egész hetes mobilitás-szervezési és mobilitási-terv tréninget szervez. A francia CNFPT, a The National Centre for the Management of Territorial Service, különféle mobilitás-szervezési témákról (iskolai mobilitás, mobilitási tervek, osztott gépkocsihasználat stb.) tart képzéseket az önkormányzatok számára.

A talán legnagyobb európai mobilitás-szervezési tréningszervezet, a brit ACT Travelwise egyesület képzései ugyancsak számos kérdéssel foglalkoznak a közlekedési tervektől a marketingig és a felmérésekig. Ezek a képzések változatos hallgatóságnak szólnak (helyi önkormányzatok, közlekedési vállalatok, egyetemek, civil szervezetek stb.). A tervezett tréningekről a honlapjukon lehet tájékozódni.

Az EPOMM tréning adatbázisának a célja, hogy erről a gazdag tréning-kínálatról megfelelő áttekintést adjon.
 

Várható események

 
  • ECOMM 2012
    2012. június 12-15., Frankfurt, Németország - „early bird fee”, az első jelentkezőknek nyújtott díjkedvezmény április 24-ig!
    more information

  • BYPAD kezdő tréning
    2012. július 2 – 4., Graz, Ausztria
    more information

További eseményekért nézze meg az EPOMM Calendar-t.

 

 
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive