Mobility Centres
Language:     en | de | fr | it | hu | cz
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive
 
Tisztelt Olvasó!

A SUMOBIS projekt szerint “a mobilitási központ a fenntartható közlekedéspolitika kirakata és motorja” (a Guide d'évaluation de projet SUMOBIS 13.oldalán található meghatározás fordítása). Valószínűleg ez az oka, hogy a mobilitási központok annyira elterjedtek egész Európában. Az e-update mostani száma a mobilitási központok meghatározásával, szervezeti felépítésük eltéréseivel és az általuk nyújtott sokféle szolgáltatással foglalkozik. Tudjon meg többet az új Európai Mobilitási Központok Hálózatáról, amelynek köszönhetően hamarosan határokon át is lehet majd fenntarthatóan utazni.

Legfrissebb hírünk: Belgium és a Belga Mobilitás-szervezési Platform (Belgium Platform on Mobility Management - BEPOMM) csatlakozott az EPOMM-hoz. Az EPOMM üdvözli 11. tagját.

A szervezők meghosszabbították az ECOMM-ra való jelentkezés határidejét május 25-ig.

 

 

Mi az a Mobilitási Központ?

A mobilitási központ egy olyan szervezet, amelyik személyre szabott közlekedési információt és szolgáltatásokat nyújt nemcsak a közösségi közlekedésről, hanem más közlekedési módokról is, pl. a parkolásról, az osztott gépkocsihasználatról, a közösségi kerékpárkölcsönzésről stb. (a Max definíciója lsd., 15.o. alapján). A mobilitási központ városi vagy regionális szinten működik, a mobilitási szolgáltatások hatókörének megfelelően. Bár a szolgáltatásai elsősorban a közösségi közlekedéssel kapcsolatosak, az olyan irodák, amelyek csak a közösségi közlekedési jegyek értékesítésével és a közösségi közlekedési menetrendekre vonatkozó információkkal foglalkoznak, nem tekinthetők valódi mobilitási központoknak. (Erről részletesebben lsd. az Institute für Landes- und Stadtentwicklungsforschung - ILS honlapját
Ideális esetben a mobilitási központnak van egy valóságos, telefonon vagy emailen keresztül elérhető irodája és egy virtuális irodája, azaz egy olyan honlap, amelyen több közlekedési módra vonatkozó információ, multimodális útvonaltervező stb. található (pl. a Helsinki Régió Transport Finnországban, a Mobil Zentral Grazban, Ausztriában vagy a Centrale di Mobilità Milánóban, Olaszországban). Bár a számítás- és információs technológiai megoldások egyre inkább terjednek, a fizikailag létező irodák jelenléte továbbra is fontos (pl. a SUMOBIS).
A mobilitási központok számára alapvető követelmény a képzett mobilitási tanácsadó munkatársak alkalmazása (lsd. az első Grazban megnyílt mobilitási központról szóló előadást. Az ADEME, a francia országos Energia Központ országos állapotfelmérést, készített a mobilitási tanácsadókról. Ennek eredményeképpen Franciaországban hivatalosan is elismerték a ’mobilitásmenedzseri’ hivatást. Folyamatban van a feladat ellátásához szükséges ismeretek és készségek, valamint a képzési igények hivatalos meghatározása.

 

 

Szervezeti struktúra

Mobility Centre in Graz

Guide to Mobility Centre in Padua

Mobility Centre in Padua

A Mobility Centre viewed from inside

A mobilitási központ felállításához és működtetéséhez különböző partnerek: egy vagy - gyakran - több közlekedési vállalat, helyi, regionális és/vagy nemzeti hatóságok, idegenforgalmi irodák, vállalkozások stb. együttműködése szükséges. Emellett megfelelő költségvetésre is szükség van; ennek legnagyobb részét a munkabérek viszik el. Pár évvel ezelőtt az ILS a működtetés költségeit évi 50 ezer és 500 ezer euro közötti összegre becsülte a központ méretétől és az általa nyújtott szolgáltatásoktól függően.

Sok mobilitási központ a nemzeti vagy a regionális kormánytól kapott pénzügyi támogatással működik. Például
 • Ausztriában az osztrák Mezőgazdasági, Erdészeti , Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium klímavédelmi kezdeményezése, a klima:aktiv mobil 11 új mobilitási központ felállításához adott pénzügyi támogatást, Stájerországban pedig egy 13 mobilitási központból álló hálózatot támogat (erről részletesebben itt olvashat, németül)
 • Belgiumban a flamand kormány tartományonként egy-egy, összesen öt mobilitási központ létrehozását, valamint ezek közös honlapjának, a Slimweg felállítását támogatta. A támogatáshoz hozzájárultak a tartományi hivatalok, valamint az összes fenntartható közlekedési módokkal foglalkozó közlekedési vállalat (nézze meg az első antwerpeni mobilitási központról készült esettanulmányt is).
 • Franciaországban a minisztérium támogatja a szegénységgel küzdő körzetekben a fejlesztést és a foglalkoztatás bővítését. Ennek eredményeképpen 18 mobilitási központot (franciául) hoztak létre..

A közösségi közlekedési vállalatok, a helyi hatóságok és más szervezetek (energiaügynökségek, idegenforgalmi irodák) gyakran adnak (további) pénzügyi támogatást a mobilitási központoknak. Az elmúlt 10 évben sok mobilitási központot hoztak létre európai uniós projektek részeként is. Csak néhány példa a közelmúltból:
 • A CIVITAS Elan: projekt keretében 2012 márciusában három „mobilitási információs bolt” nyílt Ljubljanában. Ezek a mobilitási információs boltok a városi közösségi közlekedésre és a szlovén vasutakra vonatkozó információkat adnak. A tervek szerint az év végéig legalább az egyik boltot valódi mobilitási központtá fejlesztik.
 • Az SEE MMS projektben (South East European Mobility Management Scheme project) részt vevő városok 2012. június végéig összesen 10 új mobilitási központot állítanak fel. Íme néhány érdekes részlet:
  • Az olaszországi Leccében már 2011. novemberében létrehozták a mobilitási központot, amely stratégiai ponton, a pályaudvaron, a város kapujában található, két további standdal a városban. A központ szolgáltatásai: a városi és az elővárosi közösségi közlekedés járataira szóló jegyek árusítása, a parkolás-szabályozásra, illetve a közösségi kerékpárkölcsönzésre és az osztott gépkocsihasználati rendszerre vonatkozó információk.
  • Az olaszországi páduai mobilitási központ 2011. december 19-én nyílt meg a pályaudvaron, az idegenforgalmi információs irodában. A központnak van egy felhasználóbarát honlapja (csak olaszul). A látogatók száma eléri a napi átlag 50 főt.
  • Az athéni mobilitási központ ez év április 10-én nyitott az athéni nemzetközi repülőtér Idegenforgalmi és Fejlesztési Információs Pontján. Célja, hogy ne csak a turisták és a helybéliek információs és szolgáltatási központjának feladatait lássa el, hanem az athéni mobilitás-szervezés működésében és koordinációjában is fontos szerepet töltsön be.
 • A SUMOBIS (2009-2011) projekt keretében ún. ’közlekedési irodákat’ hoztak létre Toulouse-ban, Burgosban, Oviedoban, Ponferradában és egy virtuális irodát Huelvában.

 

 

Egy kis segítség - a mobilitási központtól

A helyi viszonyoknak megfelelően a mobilitási központ sokféle szolgáltatást nyújthat:
A Transport for London számára igazi kihívást jelent a londoni olimpia. Ebben az időszakban 30%-kal akarják az utazási igényeket csökkenteni. E cél elérése érdekében 50 vállalati közvetítő szervezettel működnek együtt. Ezek a közvetítők 200.000 londoni szervezettel állnak kapcsolatban, amelyeknek információt adnak a közlekedés alternatíváiról, arról, hogyan lehet a közlekedési igényeket csökkenteni, a kevésbé zsúfolt napszakokban utazni vagy más közlekedési módokat igénybe venni. Kifejlesztettek egy önsegélyző eszközkészletet, amelynek a segítségével a vállalkozások elkészíthetik saját olimpiai intézkedési tervüket. Az olimpiai útvonalhálózaton a késések csökkentése érdekében parkolási korlátozásokat vezetnek be, és néhány jelzőlámpát is kikapcsolnak, hogy segítsék a szabadabb előrejutást. A sportolókat szállító járműveket jeladókkal szerelik fel, hogy az irányító központ követhesse a mozgásukat, és alternatív útvonalakat javasolhasson nekik, ha túlzottan lelassulnak. Erről részletesebben is tájékozódhat a Tartsuk mozgásban Londont (Keeping London Moving) című videoból.

 

 

A vadonatúj európai mobilitási központ hálózat

Az SEE MMS projekt 2012 júniusától létrehozza az első európai mobilitási központ hálózatot (SEE MC NET). A hálózat összegyűjti és összeköti a hálózat tagjai által szolgáltatott közösségi közlekedési információkat és a fenntartható közlekedési módokra vonatkozó adatokat. A hálózat professzionális, színvonalas tájékoztatást ad a helyi lakosoknak és a turistáknak arról, hogyan tudnak fenntartható módon más európai országokba utazni.

Minden európai mobilitási központ ingyenesen csatlakozhat a hálózathoz, ha elküldi a jelentkezését a hálózat tanácsának (SEE MC NET board) Konstantina Tsamourtzi, Athanasios Chaldeakis vagy Ingrid Briesner). Ha a jelentkezést elfogadják, a szükséges adatok és információk elküldésével és az SEE MC NET honlapon történő publikálásával a tagság létrejön. A hálózat tagjai megkapják a kék Mobilitási Központ (Mobility Centre) jelet.

 

 

Új mobilitás-szervezési kiadványok

 • Sustainable Transport, Mobility Management and Travel Plans. Marcus Enoch, Loughborough University, UK.
  Minden, amit tudni kell a közlekedési tervekről: mitől különlegesek? Hogyan néznek ki? Mennyire elterjedtek és hatásosak? További információt itt.
 • Best European practices in promoting cycling and walking. Transport Research Centre Verne, Tampere University of Technology, Finland.
  A könyv a kerékpározás és a gyaloglás népszerűsítésével kapcsolatos legfrissebb ismereteket foglalja össze. Sokféle szempontot, megoldást és ötletet ad a tervezők, a városi, önkormányzati és közigazgatási döntéshozók számára. További információért kattintson ide.

   

 

Közelgő események

 
 • Az SEE MMS projekt zárókonferenciája
  Június 11-12 - Athén (Görögország)

 • Cities for Mobility Világkongresszus
  július 1-4. - Stuttgart (Németország)
  more information

 • BYPAD Beginner's training
  július 2-4. - Graz (Austria)
  more information

További eseményeket talál az EPOMM Calendarban.

 

 
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive