Intermodality
Language:     en | de | fr | it | hu
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive
 

Kedves Olvasó,

Miért ragaszkodnak az emberek az autós közlekedéshez, amikor az autónak vannak olcsóbb, gyorsabb és kényelmesebb alternatívái is? Az egyik ok a könnyű használat és a saját gépkocsival járó rugalmasság. A saját autóban az emberek garanciát látnak a háztól-házig való eljutásra, bárhol, bármikor, ahol és amikor szükség van rá. Egyetlen olyan fenntartható közlekedési mód sincs, amely a közvélemény szerint annyira ki tudja elégíteni az emberek mobilitási igényeit, mint a saját gépkocsi. Együtt, egymással kombinálva azonban a fenntartható közlekedési módok igazán vonzó alternatívái lehetnek a saját gépkocsival való utazásnak. Az e-update hírlevél jelen száma bemutatja, hogy lehet az intermodális mobilitás-szervezési szolgáltatások segítségével megteremteni a háztól-házig való eljutásnak egy olyan hozzáférhető és „olajozott” formáját, amely versenyképes a saját gépkocsival történő utazással.

 

 

Intermodalitás, multimodalitás vagy komodalitás?

Először is tisztázzuk a terminológiát! Az intermodalitás a különböző közlekedési módok egymáshoz illesztése egy utazás(i lánc)on belül, mint például a P + R (parkolás és közösségi közlekedéssel történő utazás) esetében. A multimodalitás a külöböző közlekedési módok különböző utakhoz történő igénybe vétele, például kerékpárral történő munkába járás és taxival való operalátogatás. A komodalitás fogalmát az Európai Bizottság vezette be. Jelentése: a közlekedési ágak aktív együttműködése, a különböző közlekedési módoknak az optimális közlekedési rendszer kialakítása érdekében történő leghatékonyabb együttes alkalmazása. (Forrás: LINK projekt, Wikipedia)

A személyszállításban megvalósuló intermodalitással foglalkozott az európai LINK projekt (2007-2010). Amely kutatási jelentések és esettanulmányok ] százait gyűjtötte össze, és a követendő politikára, a szabványosításra és a szemléletformálásra vonatkozó ajánlásokat dolgozott ki.

 

 

Együttműködés


Az utazási információk, a promóció, a jegykibocsátás és az üzemeltetés területén nagyon fontos a különböző közlekedési hálózatok és közlekedési vállalatok kooperációja. Az együttműködés a közlekedési vállalatok, a közlekedési hatóságok és a városvezetés számára egyaránt előnyös, mivel a kényelmes, integrált kínálat új utasokat vonz, elősegíti a különböző közlekedési módok arányának a változását, és láthatóvá teszi az együttműködésben részt vevő közlekedési vállalatokat. A gyakorlatban gyakran nehéz a kooperáció megszervezése. Ez a mobilitás-szervezés egyik tipikus feladata. Franciaországban és más országokban a városok kompetenciájának növelése új lehetőségeket teremtett a helyi szintű koordinációra.

 

 

Intermodális utazási információk


Ahhoz, hogy az utasok eredményesen tudják használni a különböző, összehangolt közlekedési módokat, a közlekedési információk terén is intermodalitásra van szükség, továbbá arra, hogy az információk lehetőség szerint valós idejűek legyenek. Ennek megvalósításán már ma is több város és régió dolgozik. Íme néhány példa:

 • Amszterdamban a kerékpározás és a kompátkelés közötti kapcsolat optimalizálása érdekében dinamikus kijelzőket (NL) (dynamic information panels - DRIP) helyeztek ki, amelyek tájékoztatnak a következő 3-4 kompjárat indulási idejéről. Ezeket a kompoktól kissé távolabb tették, hogy a kerékpárosoknak legyen még idejük felgyorsítani, ha az induló kompot csak nagyobb sebességgel lehet elérni.

 • A franciaországi Strasbourgban a különböző közlekedési módokkal (parkolással, osztott gépkocsi használattal, közösségi kerékpárkölcsönzéssel, kerékpározással, közösségi közlekedéssel) kapcsolatos valós idejű információkat egyetlen interaktív honlapon gyűjtötték össze, amelynek a címe: www.carto.strasbourg.eu (DRIPs) (FR).

 • A portugáliai Almada a különböző közlekedési hálózatok összekapcsolására egy új villamosvonalat létesített. Ezzel együtt - elektronikus és nyomtatott változatban - intermodális közlekedési útmutató is készült, amely példákon keresztül mutatja be, hogyan lehet a turisztikai, munkába járási és bevásárló célú utazások során többféle közlekedési módot kombinálni.

 • A svájci Zug kantonban gyerekes családoknak ajánlott kirándulásokat tartalmazó füzetet adtak ki. A kirándulások keretében különböző igen népszerű szabadidős célpontokba lehet fenntartható (és élvezetes) közlekedési módokkal, például vonatozással, buszozással, kerékpározással, gyaloglással és hajózással eljutni. Speciális akciók alkalmából ingyenes korcsolyakölcsönzéssel, bélyegzőgyűjtéssel stb. teszik a kirándulásokat még vonzóbbá.

Az okos telefonokkal rendkívül kedvező lehetőség nyílik az utazók igényeihez igazított közlekedési információk továbbítására: A dániai Aarlborgban elérhető „Vigyél haza” nevű alkalmazás a mobil telefonba épített GPS-technológia segítségével útvonaltervet készít a felhasználó számára, amely megmutatja, hogyan tud pillanatnyi tartózkodási helyéről közösségi közlekedéssel a céljához eljutni.

Bármilyen ígéretesek is ezek az újítások, még sok a tennivaló egy olyan útvonaltervező elkészítéséig, amely valóban minden elérhető közlekedési módot figyelembe véve dolgozza ki útvonal-javaslatát. A franciaországi Comment j'y vais (Basse-Normandie régió) útvonaltervezője például többféle közlekedési módot és közlekedési vállalatot is számba vesz. Telekocsi igénybe vételét ajánlja, ha az indulási pont vagy az úticél 5 km-nél távolabb van a buszmegállótól, kerékpározást és gyaloglást, ha a távolság rövidebb, mint 5 km. Róma útvonaltervezőjével amely mobiltelefonon is elérhető, lehetőség van a közösségi közlekedést és a közösségi kerékpárkölcsönzést, illetve a közösségi és az egyéni közlekedést kombináló útvonalak keresésére.

Az információs és jegyrendszerek tervezése során különös figyelmet kell fordítani a mozgássérült és fogyatékkal élő utasokra, ahogy ezt a spanyolországi Cantabriában teszik.

Az Atlanti-régió összehangolt fenntartható közlekedésével foglalkozó START projekt keretében egy új, többnyelvű multimodális közlekedési információs portál készül, az INTEGRA. A honlap segíti az Egyesült Királyságon, Franciaországon, Spanyolországon és Portugálián belüli és e négy ország közötti fenntartható utazást. A hálózat a helyi és regionális közlekedési hatóságok, közlekedési vállalatok és turisztikai szervezetek részvételére számít.

A valós idejű közlekedési információról további olvasnivalót talál az e-update információs technológiával foglalkozó számában.

 

 

Cycling to public transportA kerékpár ideális közlekedési eszköz az utazás első vagy utolsó kilométerének a megtételére. Az infrastruktúra terén és más téren is egyre több szolgáltatás jön létre a bicikliről közösségi közlekedésre átszálló kerékpárosok kiszolgálására. Chambéryben, Franciaországban 2002-ben egy nagy kerékpárállomás épült a vasútállomás mellett, hogy ezzel is ösztönözzék az intermodális utazásokat. Itt őrzött kerékpártárolás, ingyenes kerékpár-átnézés és kerékpárkölcsönzés vehető igénybe. A környék különböző pontjain P+R parkolókat, zárható egyedi kerékpártárolókat létesítettek azok számára, akik gépkocsival jönnek be a városba, de ott szívesen szállnak át kerékpárra.
A portugáliai Funchal lakosai a város domborzata miatt szkeptikusak voltak a biciklizéssel kapcsolatban. A CIVITAS program keretében azonban kerékpártartókat szereltek három helyi autóbuszjárat járműveire, és a kerékpározóknak megengedték, hogy kerékpárjaikat ingyen szállítsák a buszon.

Nem mindenkinek van lehetősége saját kerékpár használatára. Mind több város és közlekedési vállalat épít ki közösségi kerékpár-kölcsönző rendszereket vagy létesít kerékpár-kölcsönzőt a vasútállomások környékén, illetve a közösségi közlekedés más pontjain, hogy ezzel is segítse az intermodalitást. A Londoni Kerékpárkölcsönző Rendszer London Cycle Hire Scheme ezzel szemben úgy döntött, hogy a kölcsönzési pontjait nem a pályaudvarok közelébe teszi. A felmérések ugyanis azt mutatták, hogy a közösségi kölcsönzési rendszer kerékpárjai iránti kereslet a Londonba vonaton érkező ingázók körében a legnagyobb, így a fontosabb pályaudvarok környékén a kerékpárok iránti igény túlságosan nagy lenne. Ehelyett inkább a közösségi közlekedés integrált jegyrendszerével, az Oyster Carddal kapcsolják össze a közösségi kerékpár-kölcsönzést. A Nagy-London közlekedési rendszeréért felelős Transport for London így támogatja a multimodalitást, miközben azt reméli, hogy növekszik a városban a kerékpár közlekedés aránya, tehermentesítve ezáltal a zsúfolt metró- és autóbuszközlekedést. Ezt a célt hivatott szolgálni a Legible London(Átlátható London) terv is, amely a stratégiai pontokon elhelyezett térképekkel és jelzésekkel segíti a városban való eligazodást. A rendszert más közlekedési módokkal is összekapcsolták, beleértve a buszmegállókat, a metró- és taxiállomásokat is, így amikor az utasok elhagyják az egyik közlekedési módot, gyorsan megtalálják az útirányt, amerre az útjukat - lehetőleg gyalog - folytathatják. A Legible London feltünteti az útvonal mellett található nevezetességeket, és azt is jelzi, hogy mennyi idő alatt lehet az úticélt elérni.

A belgiumi Vallon Régióban az utasok olyan autóbuszbérletet válthatnak, amely egy összecsukható kerékpár bérletét is magában foglalja (Cyclotec (FR) - video). A bérlet évi 415-670 euróba kerül attól függően, hogy milyen távolságra szól a buszbérlet.

A fejlett kerékpár-kultúrájú Hollandiában nagyon népszerű a holland vasúttársaság által fenntartott "OV-fiets" (PT-bike) (közösségi közlekedési kerékpárok) nevű országos közösségi kerékpárkölcsönzési rendszer, amely 5000 kerékpárral évi csaknem 1 millió utazást bonyolít le. A rendszer hangsúlyozza a kerékpár és a közösségi közlekedés integrációját. A vonatjegy mellé nem kell külön jegyet venni a kerékpárnak. A közelmúltban bevezetett OV-fiets@home nevű szolgáltatásnak köszönhetően az ingázók estére hazavihetik a közösségi kerékpárkölcsönző rendszer kerékpárját, és csak reggel kell visszavinniük, sőt, a hétvégére is maguknál tarthatják. Ez a fajta szolgáltatás havi 15 euróba kerül.

 

 

Ne felejtkezzünk el a telekocsiról és az osztott gépkocsihasználatról!


Mivel egyes utazások bizonyos szakaszait csak autóval lehet megtenni, a telekocsinak és az osztott gépkocsihasználatnak lényeges szerepe van a fenntartható intermodális és multimodális közlekedési rendszerben. A franciaországi Finistère megyében a telekocsi igénybe vételére egy vonzó partnerközvetítő weboldal, avalamint több kényelmes, buszmegálló mellett kialakított, kerékpártartóval felszerelt telekocsi-parkoló ösztönzi az utazókat. A partnerközvetítő szolgáltatás a közösségi közlekedési útvonaltervező honlapján is elérhető. A németországi Bréma egyike az osztott gépkocsihasználatban élenjáró városoknak. 2003 óta 10 db "mobil.punkte" -nek nevezett intermodális gépkocsiátvevő pont létesült a városban. Mindegyik közösségi közlekedési megálló közelébe települt, van biciklitartójuk és néha taxiállomásuk is. Minden ponton van multimodális közlekedési információ.

 

 

Kombinált jegyek


Az egyszerű, kényelmes egységes jegyrendszer és a különböző közlekedési vállalatok tarifáinak összehangolása nélkülözhetetlen a vonzó közösségi közlekedés megteremtéséhez. Egyes városokban a különböző közlekedési vállalatok járműveire még mindig különböző jegyeket kell venni, míg például Londonban az újrafeltölthető Oyster kártyát használják, amely automatikusan kiszámítja a legkedvezőbb díjat, és amely minden közlekedési módra érvényes a városon belül. A hollandok hasonló rendszert vezettek be az egész országra.

További kihívást jelent más közlekedési módoknak, így például a közösségi kerékpárkölcsönző rendszereknek az egységes jegyrendszerbe való bevonása. Ezen a téren jó példa a Hannovermobil card, a hannoveri agglomeráció közlekedési hálózatán használható bérlet, amelyet havonta további 6,95 euro befizetésével egy mindent átfogó mobilitási kártyává lehet bővíteni. A kártya tulajdonosa igénybe veheti az osztott gépkocsihasználatot, kedvezményt kap a taxikon, autót kölcsönözhet, és használhatja a város központjávan levő kerékpár parkolót, és utazhat a német vasutakon. Minden, a kártyával igénybe vett szolgáltatást együtt, a közös hó végi „mobilitási számlán” számláznak ki. Az osztott gépkocsihasználat és a közösségi közlekedés együttműködéséről az osztott gépkocsihasználattal foglalkozó momo projekt készített tényközlő lapot.

Ideális esetben országonként, sőt, akár össz-európai szinten egyetlen közös multimodális jegyrendszer lenne. Az UITP (Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség) által fenntartott Egyeztetett Díjszabási Fórum Interoperable Fare Management Forum arra törekszik, hogy egész Európában megvalósítsa az egységes jegykibocsátási és közlekedési információs rendszert. Hogy ez lehetséges, azt bizonyos mértékig az IFM project már bizonyította (lsd. a záró kiadványt).
A projekt az UITP Everybody Local Everywhere (Mindenki legyen otthon mindenhol) című állásfoglalásának közvetlen hatására jött létre.

Franciaországban a CERTU nevű szervezet elindította a billettique.fr (FR) nevű portált, amelyen az automatizált és kombinált jegykibocsátással kapcsolatos kutatási eredmények és esettanulmányok kaptak helyet. A franciaországi Nantes TAN nevű közlekedési vállalata egy könnyen átlátható, felhasználóbarát jegyrendszert hozott létre. Az utasok 1 órás vagy 24 órás jegy közül választhatnak. A jeggyel Nantes környékén többféle közlekedési szolgáltatás is igénybe vehető (villamos, busz és a TER vállalat által üzemeltett vonatok), de vannak olyan jegyek is, amelyek a szélesebb régióban (Val de Loire megyében) is érvényesek. A franciaországi Rhone-Alps régióban az utasok a különböző közlekedési hálózatok viteldíját ugyanazzal az okoskártyával (OùRA!) fizethetik ki, néha multimodális tarifával. Ugyanezzel a kártyával olyan közlekedési szolgáltatásokért is lehet fizetni, mint a kerékpárkölcsönzés, a kerékpárral vagy a gépkocsival történő parkolás.

A szlovéniai Maribor síterepén a gépkocsihasználatot úgy próbálják csökkenteni, hogy a síbérletet váltó síelők számára ingyenes síbuszt üzemeltetnek. A szlovén közlekedési minisztérium most dolgozik egy olyan projekten, amelyik 2013-ra elkészíti az ország egyesített busz- és vonat menetrendjét és jegyrendszerét. A közlekedési rendszer fejlesztését szemléletformáló kampánnyal és képzéssel egészítik ki.

 

 

A háztól-házig való utazással foglalkozó ICMA projekt


Az ICMA (Improving Connectivity and Mobility Access - Az összeköttetés javítása és a mobilitáshoz való hozzáférés) című projekt középpontjában olyan hatékony szolgáltatások állnak, amelyek révén a közlekedők az útjuk első és utolsó kilométerét anélkül tudják megtenni, hogy saját személygépkocsira lenne szükségük. A projekt a multimodális és az utazók igényeihez igazított közlekedés költségeivel és díjaival (közgazdaságtan), a szolgáltatásoknak az információs és kommunikációs technológia segítségével történő fejlesztésével (technológia), az ügyfelek (pl.a mozgásukban hátráltatottak célcsoportja) és a mobilitás-szervezésben alkalmazottak képzésével (képességek), valamint a városi és vidéki területeknek az igényekhez igazodó szolgáltatásokkal történő összekapcsolásával (kapcsolatok) foglalkozik. Az ICMA a sintropher, a BAPTS és a RoCK európai projektekkel nemrégiben kezdte meg a SYNAPTIC klaszter-projekt végrehajtását.

 

 

Az UITP Egyesített Mobilitási Platformja


Az UITP, a Nemzetközi Közösségi Közlekedési Szövetség hisz abban, hogy a közösségi közlekedés akkor tud a mai városi élet igényeinek megfelelni, ha valódi mobilitási szolgáltatóvá válik; intermodális stratégiai partneri kapcsolatokat alakít ki és szövetségre lép a taxikkal, kerékpárokkal, az osztott gépkocsihasználat szolgáltatóival, a parkolási szolgáltatókkal, az információ szolgáltatókkal és minden fontosabb mobilitást generáló létesítménnyel vagy szervezettel. Tudjon meg többet az UITP ezzel kapcsolatos új állásfoglalásáról a Becoming a real mobility provider (Valódi mobilitási szolgáltatóvá válni) című dokumentumból! Az állásfoglalás összhangban van az UITP PTx2 stratégiájával, amelynek a célja a közösségi közlekedés piaci részarányának megduplázása 2025-re.

Ennek az elképzelésnek az előmozdítására az UITP létrehozta az Egyesített Mobilitási Platformot, amely a Szövetség tagjaiból áll. A Platform célja, hogy meggyőzze a közösségi közlekedési hatóságokat és az üzemeltetőket az egyesített mobilitási szolgáltatások előnyeiről. Azt is meg akarja mutatni, hogy milyen szolgáltatásokkal kellene a termékpalettát bővíteni ahhoz, hogy valódi mobilitási szolgáltatók jöjjenek létre. A legújabb kiadványában, melynek címe "A Vision for Integrated Urban Mobility: Setting up your Transport Authority", (Az integrált városi mobilitás víziója. Az Ön közlekedési hatóságának megszervezése) az UITP leírja, hogyan kell egy olyan professzionális és jól szervezett közösségi közlekedési hatóságot felállítani, amelynek a hatásköre túlnyúlik az ilyen hatóságok hagyományos feladatán, vagyis a közösségi közlekedés megszervezésén, és kiterjed a valóban integrált, fenntartható városi mobilitási szolgáltatás megvalósítására is.

 

 

Tervezett események

 • Momo Car-sharing projekt, záró konferencia
  2011. szeptember 15. Brüsszel, Belgium
  www.momo-cs.eu

 • PIMMS TRANSFER és az EPOMM-Plus hálózat találkozója
  2011. október 4. – London, Egyesült Királyság
  epomm.eu

 • Transnational Forum – START projekt
  2011. október 27- 28 – Lisszabon, Portugália
  www.start-project.eu

További eseményeket talál az EPOMM Calendar ban.

 

 
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive