Workplace Mobility Plans
Language:     en | de | fr | it | hu
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive
 

Tisztelt Olvasó!

Az EPOMM a nemrég befejeződött COMMERCE projekt partnereként örömmel terjeszti a COMMERCE eredményeit. A munkahelyi közlekedési tervek mennyiségi és minőségi fejlesztése az EU-ban. Az e-update-nek ez a különszáma ezekkel az eredményekkel foglalkozik. Hogyan tudnak egy projektben olyan városok együtt dolgozni, amelyekben a munkahelyi közlekedési tervekkel kapcsolatos ismeretek és tapasztalatok szintje annyira különböző? Hogyan tudják „helyzetbe hozni” az érdekelteket, növelni a munkahelyi közlekedési tervek számát és javítani a tervek minőségét? A COMMERCE projektnek a partnerekre szabott, struktúrált módszernek köszönhetően mindez sikerült.

 

 

Bevezetés

A COMMERCE projekt célja az volt, hogy munkahelyi közlekedési tervek készítésével, végrehajtásával és az ilyen tervek használatának általánossá tételével mérsékelje a hivatásforgalommal járó szén-dioxid kibocsátást, továbbá meghonosítsa az új tagországokban a munkahelyi mobilitási terveket, amelyek a projekt indulásakor, 2007-ben még nem léteztek.

Emellett továbbfejlesztette és szabványosította London és Párizs közlekedési terv programját, illetve új közlekedési terv technikákat dolgozott ki, például a több vállalkozás közlekedési terveit tartalmazó munkahelyi közlekedési terv csoportot vagy hálózatot.

Ehhez kapcsolódva, illetve a partner-városok és mások régiók munkahelyi közlekedési terveinek megalapozására a COMMERCE többféle eszközt hozott létre. Ezek:

 • Az átfogó európai munkahelyi közlekedési terv szabvány;
 • Egy letölthető közlekedési tervvel kapcsolatos anyagokat összegyűjtő internetes portál (amely a COMMERCE Group alatt az www.allinx.eu címen található);
 • A munkahelyi közlekedési tervek oktatásával és mentorálásával foglalkozó program;
 • A legjobb tervek elismerésére szolgáló munkahelyi közlekedési terv díj és
 • A munkahelyi közlekedési terv fórumok amelyek állandó ösztönzést adnak a további tervek létrehozásához.

A COMMERCE-ben partnerként London, Párizs, Bukarest, Budapest, Kaunas és Plovdiv vett részt, valamint az EPOMM, amely a közlekedési tervekkel kapcsolatos szakismeretekkel segítette a partnerek együttműködését.

 

 

A Munkahelyi Közlekedési Tervek Európai PlatformjaA projekt végrehajtása során a COMMERCE sokféle olyan anyagot gyűjtött össze, amelyek segítenek a vállalkozásoknak és a közintézményeknek a közlekedési tervek helyi népszerűsítésében.
A Platform a mobilitás-szervezéssel foglalkozó allinx internetes portál erre a célra tervezett oldalaiból áll..

Az Allinx COMMERCE Group portálon elérhető erőforrások a következők:

 • A legjobb közlekedési terveket bemutató esettanulmányok (best practice examples);
 • Lefordított esettanulmányok és útmutatók a közlekedési tervek előnyeiről;
 • A Közlekedési Terv Díj (Workplace Travel Plan Awards - PEWTA) nyertesei és a pályázók;
 • Közlekedési terv tréningek letölthető előadásai;
 • A közlekedési terv szabványokat bemutató publikáció és hírlevelek;
 • Útmutató a közlekedési tervek monitoring eszközeiről
 • Szén-dioxid kalkulátorok.

Az anyagok egy része bolgárul, franciául, magyarul, litvánul és románul is elérhető. Emellett böngészni lehet az Allinx közlekedési tervvel foglalkozó többi oldalán is.

Hogyan lehet eljutni a Közlekedési Terv Platformra?

 • Menjen az www.allinx.eu weboldalra.
 • Regisztráljon, adja meg a felhasználó nevét és a jelszavát.
 • Jelentkezzen be, és kattintson a GROUPS feliratra.
 • Menjen a COMMERCE Group és a “Join Group” fülekhez
 • Böngéssze a csoport lapjait - “Group Pages”.

A COMMERCE és más mobilitás-szervezési projektek egyes publikációi az EPOMM nemzeti oldalain is elérhetők. (Kattintson az ország nevére és menjen a „Dokumentumok”-hoz!).

 

 

Az európai munkahelyi közlekedési terv szabvány


A COMMERCE szabványt és útmutatót dolgozott ki a sikeres EU-s munkahelyi közlekedési tervek számára. Ez egy benchmarking eszköz a közlekedési terv színvonalának értékelésére, amely segíti a meglevő terv továbbfejlesztését. A szabvány a következő területekre vonatkozó követelményeket tartalmaz:

 • Stratégiai fókusz
 • Az érdekeltek elkötelezettsége
 • Helyszíni audit és közlekedési felmérés
 • Célok, célkitűzések
 • Akciók, intézkedések
 • Monitoring és értékelés
 • Költségek és hasznok

A szabvány alap, középhaladó és haladó szintű követelményeket tartalmaz. Egy meghatározott szint eléréséhez a szervezetnek az adott szintre vonatkozó valamennyi követelményt teljesítenie kell.

A Közlekedési Terv Szabványok elérhetők angolul, franciául, románul, bolgárul, litvánul és magyarul.

 

 

Pán-európai Munkahelyi Közlekedési Terv Díj - Pan-European Workplace Travel Plan Awards (PEWTA)A Pán-európai Munkahelyi Közlekedési Terv Díj (Pan-European Workplace Travel Plan Awards (PEWTA)) a legjobb közlekedési tervek elismerése. A díj igen népszerű: 3 év alatt 111-en pályáztak rá, köztük olyan országokból is, ahol a közlekedési tervek értékét, jelentőségét korábban nem ismerték. A pályázatokat az EPOMM kezelte. A COMMERCE a díj odaítélésére egy olyan modellt dolgozott és próbált ki, amely más európai projektekben is alkalmazható
A díjat 3 kategóriában ítélik oda: közintézményi, vállalati és hálózati kategóriában. A díjak átadására az éves Európai Mobilitás-szervezési Konferencia (European Conference on Mobility Management (ECOMM)) keretében kerül sor. A legújabb díjazottak: Tisséo, a franciaországi Toulouse közlekedési vállalata (lsd. a MaxEva oldalain); a British Sky Broadcasting, hírközlési vállalat – további információ a MaxEva oldalakon; a londoni Heathrow Repülőtér további információ a MaxEva oldalakon; és a Studio Metropolitana a budapesti Rákóczi út közlekedési tervéért.

Az elmúlt három év pályázatai felkerültek a Platformra és értékes esettanulmány-forrást jelentenek. Az esettanulmányokat és a győztesek közlekedési tervei megtekinthetők az allinx.eu Groups/ COMMERCE Group / Group Pages címen. Ahhoz, hogy minden információ hozzáférhető legyen, az oldalra be kell jelentkezni és csatlakozni kell a COMMERCE csoporthoz.

 

 

Ismeretátadás


A COMMERCE projekt egyik kulcsfeladata volt a londoni és párizsi know-how átadása a projektben „tanulóként” részt vevő városoknak: Budapestnek, Bukarestnek, Kaunasnak, Plovdivnak, illetve a megfigyelőként részt vevő Varsónak.

Az ismeretátadásra a projekt kilenc tréninget, illetve műhelyt szervezett, amelyen a résztvevők megismerhették a munkahelyi közlekedési tervek melletti érveket, a tervkészítés technikai kérdéseit és a követendő példákat. A rendezvények eredményeként az öt város megszerezte az első lépésekhez szükséges ismereteket. A tréningeknek összesen 24 résztvevője volt, önkormányzati, üzleti, szakszervezeti, kormányzati szakemberek, közlekedési vállalatok alkalmazottai, egyetemi oktatók és hallgatók...
Az elhangzott előadások részben elérhetők a Platformon.

 

 

Munkahelyi közlekedési tervek készítése
Londonban a COMMERCE projekt vezetője, a LEPT (London European Partnership for Transport) egy 40 szervezetet (vállalkozás, helyi önkormányzat, társadalmi szervezet) átfogó, nagyszabású közlekedési tervet készített. A 40 szervezetből álló hálózat a Golden Mile Transport Group (Arany Mérföld Közlekedési Csoport) London Hounslow nevű választókörzetében működik, és együtt kb. 20 ezer főt alkalmaz. Az erőforrások egyesítése a közös kerékpár-park kialakításánál, a valós idejű közlekedési tájékoztatás megszervezésénél és a közös internetes portál működtetésénél méretgazdaságossági előnyökkel járt. A közös közlekedési terv 20 ezer alkalmazottat érint. A működési költségeket a szervezetek adják össze, a rendszer pénzügyileg önfenntartó. Az utazások közlekedési módok közötti megoszlását 2012-ben fogják felmérni.

A Golden Mile Csoport számos kezdeményezése közül az egyik a 'Próbálj biciklizni' program. Ennek keretében az alkalmazottak 4 hétre ingyenesen kaptak egy kerékpárt kipróbálásra, felszereléssel, oktatással és kerékpáros útvonaltervezéssel együtt. A próbaidőszak végén az alkalmazottak kedvezményes áron megvásárolhatták a kerékpárt és a felszerelést, értékelést kaptak a megtett kilométerekről, a kerékpározással megtakarított szén-dioxid kibocsátásról és az elégetett kalóriákról. A program 74 résztvevője közül 71-en sikeresen végigkerékpározták a próbaidőszakot, 19 fő pedig meg is vette a kerékpárt. A résztvevők 75 %-a szerint a kerékpárral való munkába járás kevésbé stresszes volt.

A program eredményeit, a valós idejű térképet és a Golden Mile Group publikációt amely bemutatja, hogyan sikerült a kiterjedt hálózatot kiépíteni, nézze meg a Golden Mile portálon.

Egy másik helyszínen, az Ile de France régióban a COMMERCE egy érdekes, forradalmian új partnerséget hozott létre Pro'Mobilité (FR) néven. Ebben a nyolc fő párizsi regionális érdekcsoport részvételével egy olyan új regionális politikát valósítanak meg, amely támogatja a vállalkozások munkahelyi közlekedési terveit. A projektet részben a Londonnal való együttműködés, az ottani modell szempontjainak átvétele inspirálta. Kinevelték a mobilitási tanácsadók hálózatát, akik segítenek a vállalkozásoknak a tervek elkészítésében. A vállalkozásokat ugyanakkor pénzügyileg ösztönzik arra, hogy közlekedési terv-csoportokat alakítsanak. A tervek jelenleg már 275.000 alkalmazottat érintenek a régióban, ami jelentős eredménynek számít. A Pro-Mobilitéről és a projekt többi résztvevőjének eredményeiről részletesebben a COMMERCE zárójelentésének 6.3. fejezetében olvashat.

 

 

Következtetés


A COMMERCE projekt megközelítése és a tréningtől a megvalósításig tartó folyamatot felölelő módszere eredményes; az eredmények átadását a jövőbeni európai projektekben is érdemes célul kitűzni.

A gyakorlat azt bizonyítja, hogy a COMMERCE projektnek közvetlen szerepe volt annak a környezetnek a kialakításában és fejlesztésében, amelyben a közlekedési tervek ma működnek. Ez az új tagállamok városaiban, illetve Londonban és Párizsban egyaránt látható. A közlekedési módok közötti arány jövőbeli monitoring fogja feltárni, hogy az ilyen intézkedések milyen szén-dioxid megtakarítást hoztak.

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ

Az eredményekről, ajánlásokról és outputokról minden információ elérhető a COMMERCE honlapján: www.commerce-eu.org. A sikeres közlekedési tervek elkészítéséhez gyakorlati segítséget nyújt a Platform: allinx.eu (Menjen a Groups/ COMMERCE Group/ Group Pages részhez. Ahhoz, hogy minden információt elérjen, be kell jelentkeznie az oldalra).

 

 

A közeljövő eseményei

 • A Momo Car-Sharing projekt záró konferenciája
  2011. szeptember 15. – Brüsszel, Belgium
  www.momo-cs.eu

 • PIMMS TRANSFER & EPOMM-Plus Network Meeting
  2011. október 4. – London, Egyesült Királyság
  Erről további információt talál itt
  A regiszgtrációhoz kattintson ide

További rendezvényeket talál az EPOMM naptárban.

 

 
ECOMM website allinx feedback subscribe unsubscribe fullscreen news archive